Lyžovanie Cortina d'Ampezzo, Taliansko

Roztrúsená, ale prekrásna lyžiarska oblasť BenátskaCortina d'Ampezzo uspokojí všetky druhy lyžiarov. V roku 1956 hostila Zimné olympijské hry. Najväčšou prednosťou oblasti sú úchvatné scenérie niekoľkých trojtisícových vrcholov, ale celkom ľudoprázdne zjazdovky. Pri premiestňovaní medzi areálmi je možné využiť skibusy. Takisto Cortina d'Ampezzo je združená pod skipas dvanástich veľkých talianskych stredísk Dolomiti Superski.

Cortina d'Ampezzo

Pokiaľ chcete v Taliansku hovoriť o legende lyžovania, tak ako prvá prichádza do úvahy Cortina d'Ampezzo. Rozmanité lyžiarske terény všetkých sklonov a obtiažností , sú zasadené do neopakovateľnej alpskej krajiny talianskych Dolomitov. Cortina bola dejiskom ZOH v roku 1956 a nebyť vojny mohla byť už v roku 1944.

Olympijská legenda Benátska

Veľkou výhodou Cortiny d'Ampezzo je unikátna rozmanitosť terénov. Vyberať môžete z hrôzu naháňajúcich povestných čiernych stien, ale na druhej strane aj jednoduchých modrých zjazdoviek na východnom svahu nad Cortinou. 130 kilometrov tratí uspokojí každého.

Pre snowboardistov Cortina ponúka špičkový snowpark Son dei Prade v oblasti Tofana. Ďalších možností vyžitia je v talianskej legende veľa: plavecký bazén, zimný štadión, bobová aj sánkarská dráha, snežné skútre a pod. Z Cortiny je to navyše veľmi blízko na slávnu Sella Rondu.

Bežeckých stôp je v regióne až 140 kilometrov, takže ani bežky nie sú zbytočné. Priamo okolo strediska Cortina d'Ampezzo nájdete dohromady 70 kilometrov bežeckých chodníkov pre skating, veľká časť je vhodná aj pre začiatočníkov. Najdlhší okruh vedie z Cortiny cez Toblach (Dobbiaco) a späť.

Cesta do strediska

Dopravnú trasu do Cortiny zvolí väčšina lyžiarov zo Slovenska cez Rakúsko a diaľnice A6 a A2 cez okolie Viedne, Graz, Villach. Na konci bude úsek po klasickej ceste s potrebou zimnej výbavy (zdolávate priesmyk Passo Tre Croci – 1 805 m n. m.). Cesta z Bratislavy zaberie cez šesť a pol hodiny.

výhody
  • legenda svetového lyžovania
  • fantastické terény na všetky svetové strany
  • Cortina zvyčajne nie je preplnená lyžiarmi
nevýhody
  • Cortina už nepatrí medzi najmodernejšie strediská Talianska
  • vyššie ceny ako daň za prestíž legendy
  • prepojenie jednotlivých častí len skibusy
Užitečné informace pro sezónu 2024

Zjazdovky

79 km41 km10 km
Celková dĺžka: 130 km
Celk. prevýšenie: 1 716 m
Zasnežovaných: 95 %
Nočné lyžovanie: Nie
Free ride: Áno
Snowpark: Áno
Vhodné pre rodiny: Áno
Detský park: Áno
Sánkarská dráha: Áno

Lanovky

7
31
6
Najvyšší bod lanovky: 2 940 m n. m.
Najnižší bod lanovky: 1 224 m n. m.
Celková kapacita: 58 900 osôb / h

Lyžovanie Benátsko

Benátsko ťaží prevažne z prímorskej turistiky, má ale takisto mnoho horských vrcholov nad 3 000 m n. m. Výhodami stredísk v Benátsku sú rýchle napojenia na diaľnice a snehové prívaly od Jadranu. V severnej časti regiónu leží najstaršie stredisko oblasti Dolomiti Superski, Cortina D'Ampezzo. Ďalšie obľúbené strediská sú Arabba / Marmolada, Civetta a Mareson-Pecol.

Najobľúbenejšie lyžiarske strediská

Lyžovanie Taliansko

Jedny z najlepších lyžiarskych terénov v Európe? Talianske alpské hrebene od francúzskych hraníc cez centrálne Dolomity až po slovinské hranice. Najpopulárnejšie sú regióny a oblasti Trentino - Alto Adige, Paganella, Dolomiti Superski a Sella Ronda. Posledné talianske zvyšky ľadovcov sú Marmolada, Passo Stelvio, Presena a Val Senales.

Najobľúbenejšie lyžiarske regióny