Island
Island je synonymom drsne krásnej nedotknutej prírody plnej jedinečných úkazov. Tešiť sa môžete na geotermálne pramene a gejzíry, mohutné vodopády, pravé severské fjordy aj uhrančivo modré ľadovce. Tento ostrov na severe Európy je naozaj nezameniteľným kusom krajiny, ktorého obyvatelia sa museli vyrovnať s vulkanickou činnosťou aj nepriaznivou klímou
Počasie je tu premenlivé s množstvom zrážok, v zime samozrejme snehových. Tešiť sa môžete na severskú architektúru v hlavnom meste Reykjavík, veľryby brázdiace oceán okolo a pobrežie obývané tisíckami rozmanitých vtákov.
Čo je dobré vidieť na Islande? 5 top tipov
- Zlatý okruh (Golden Circle) je slávna trasa zahŕňajúca tri najväčšie islandské lákadlá: národný park Þingvellir, geotermálna oblasť Geysir a vodopád Gullfoss. Musíte ich zažiť, ale pripravte sa na väčší počet turistov
- Ak chcete zažiť Island v celej jeho kráse, obíďte ho celý dookola po oválnej okružnej ceste Ring Road. A občas z nej nezabudnite odbočiť do okolitej divočiny.
- Island je plný termálnych kúpalísk a bazénov. Najslávnejšia je Modrá lagúna (Blue Lagoon) neďaleko letiska Keflavík. Ideálne zakončenie dovolenky na ostrove.
- Ako z iného sveta vám bude pripadať Ľadovcová lagúna Jökulsárlón. Plávajúce kusy ľadu oddelené od mohutného ľadovca, mieriace do oceánu tu totiž vytvárajú úplne surrealistickú scenéri.
- V zime sa sem vydajte za polárnou žiarou. Od začiatku jesene do skorej jari je možné pozorovať Aurora Borealis prakticky z celého ostrova.
9 vecí, ktoré je pred cestou na Island dobré vedieť
- Island je členským štátom Schengenskej dohody. Občania Českej republiky a aj Slovenskej republiky môžu cestovať iba s platným občianskym preukazom.
- Miestnou menou je islandská koruna (ISK). Platby kartou sú bežné a žiadané.
- Islandská klíma je úplne nevyspytateľná. Aj v lete môže veľmi pršať či fúkať alebo dokonca snežiť.
- Ceny sú pomerne vysoké, ale služby majú zodpovedajúcu kvalitu.
- Akékoľvek výpravy mimo hlavnej asfaltovej cesty vyžadujú vozidlá 4x4. Veľa ciest je zjazdných iba v letných mesiacoch.
- Najlacnejšou formou ubytovania je kempovanie, na ostrove ho ale môžete vykonávať iba na vyhradených miestach a v kempoch.
- Miestni obyvatelia sú veľmi milí, ale zároveň trochu introvertnejší.
- Rešpektujte miestnu prírodu a zákazy vstupu na určité miesta. Mnohé z nich vznikli kvôli bezpečnosti.
- Islandčina je germánskym jazykom, prevažná väčšina miestnych ale hovorí aj po anglicky.
Kedy ísť na Island?
Nech sem idete kedykoľvek v roku, pribaľte si teplé oblečenie, čiapky, rukavice, pláštenky a nepremokavé topánky. Islandské podnebie je neskutočne premenlivé a úplne nevyspytateľné.
Najvhodnejší čas na spoznávanie prírody a prípadne aj vnútrozemie ostrova je rozhodne leto od júna do augusta. Teploty sú najvyššie, dni prakticky nekončia a mnoho zaujímavostí, vrátane vysokých hôr, je ľahko dostupných.
Jeseň a jar znamená menej turistov, a teda väčší pokoj. Pripravte sa ale na mráz, chlad a spravidla nemožnosť navštíviť vnútrozemie ostrova či dokonca aj niektoré atraktivity.
Ideálne pre pozorovanie polárnej žiary je zima. V tomto období môžete zažiť aj množstvo ďalších špecifických zimných aktivít, ako je jazda psím záprahom. Pripravte sa na kratšie dni a mráz.
Ako sa hovorí na Islande?
Oficiálnym jazykom je islandčina. Mladšia generácia a ľudia pracujúci v cestovnom ruchu však hovoria veľmi dobre po anglicky. Nápisy sú často v dvoch jazykoch.
Ubytovanie a služby na Islande
Dovolenka na Islande ponúka širokú škálu ubytovania od obyčajných kempingov, cez hostely a ubytovne až po vkusné luxusné hotely. Vzhľadom na popularitu destinácie je dobré rezervovať ubytovanie s čo najväčším predstihom, obzvlášť potom v letnej sezóne. Pripravte sa na vyššie ceny, než ste zvyknutí v Česku. Kvalita je však veľmi vysoká.
Aké sú islandské špeciality?
Základom islandského jedálnička sú ryby a morské plody, mäso (spravidla jahňacie), chlieb a zelenina. Vyskúšať by ste mali typické delikatesy, ako je:
- Skyr: hustý krémový jogurt s vysokým obsahom bielkovín sladený cukrom či ovocím.
- Hangikjot: tenké plátky sušeného mäsa, obvykle jahňacieho.
- Pýlsur: islandské hot dogy posypané surovou či vyprážanou cibuľou.
- Liquorice: rôzne druhy sladkého drievka pendrekov.
- Hverabraud: hutný čierny ražný chlieb.
- Hákarl: žraločie mäso minimálne šesť týždňov fermentované.
Čo si priviezť z Islandu?
Práve niektorú miestnu pochúťku môžete priateľom a rodine doniesť ako suvenír. Obľúbené sú aj pletené výrobky z ovčej vlny, ako sú svetre, čiapky či ponožky.